2010. augusztus 12., csütörtök

A szerelem New York-ba érkezik - 4.

- Kedves utasaink! Robert Clooney vagyok, és a British Airways 512-es számú, New York-i járatának kapitányaként üdvözlöm Önöket a fedélzeten. Gépünk megkapta a felszállási engedélyt, ezért, kérem, hogy az ülések háttámláit és az asztallapokat állítsák függőleges helyzetbe, és kapcsolják be a biztonsági övüket! Kérem továbbá, hogy figyeljék a légiutas-kísérőket, akik egy biztonsági bemutatóval felkészítik Önöket az esetleges vészhelyzetekre. A tervezett repülési idő 7 óra 50 perc. Köszönöm, hogy utazásukhoz a British Airways-t választották, és a repülőgép személyzetének nevében kellemes utazást kívánok Önöknek!
Ahogy a repülőgép felemelkedett, Anja London egyre távolodó fényeit nézte az ablakon át. Január 30-a volt, Anja pontosan egy hónappal ezelőtt jelentette be a szüleinek, hogy New Yorkba költözik. Ez az egy hónap nem volt eseménytelen a Gloucester hercegi családban. Anja szülei mindent megpróbáltak, hogy lányukat maradásra bírják, Anja pedig mindent megtett, hogy megértesse a szüleivel, miért kell mennie. Lady Catherine hetekig sírdogált, pedig egyáltalán nem volt az a sírdogálós típus, Lord Andrew pedig szótlanságával éreztette szomorúságát. Miközben belekortyolt a pezsgőbe, amivel a vezető légiutas-kísérő kínálta, eszébe jutott az a reggel, amikor bejelentette távozási szándékát. Szülei a kis, családi étkezésekre fenntartott helyiségben ültek, teáztak és újságot olvastak. Anja még habozott néhány pillanatig, majd mély levegőt vett, és megszólalt:
- Sokat gondolkodtam mostanában azon, mihez is kezdhetnék az életemmel.
- És mire jutottál, csillagom? – tette le az újságot édesapja. Lord Andrew olyan szeretettel mosolygott a lányára, hogy Anjának majdnem inába szállt a bátorsága, de végül csak kibökte:
- Elköltözöm.
- De hát elég nagy ez a ház, Anja, mindannyian elférünk benne, miért kellene elköltöznöd?
- Oké, nem egyszerűen elköltözöm, hanem New Yorkba költözöm.
- Hogy mit csinálsz? – a teáscsésze hangosan koppant a csészealjon, Lady Catherine kis híján az újságot is elejtette a kezéből.
- New Yorkba költözöm – ismételte meg Anja a kijelentést, amely nemcsak a reggel békés hangulatát tette semmivé, de szülei lelki békéjét is porrá zúzta.
- De Anja, valamivel közelebb nem lehetne? New York a világ másik felén van!
- Éppen azért megyek oda, mert a világ másik felén van, ahol nem ismer senki, ahol nem zaklatnak fotósok abban a pillanatban, ahogy kiteszem a lábamat a házból, és ahol a magam erejéből érvényesülhetek.
Anja szülein mély megrendültség látszott. Megpróbálták feldolgozni azt az információt, hogy a lányuk megint elmegy. Tíz hosszú évet vártak arra, hogy újra együtt legyen a család, és ez a tíz év nem kevés áldozatot kívánt Anja szüleitől, csak úgy voltak erre képesek, hogy tudják, Anja érdekeit szolgálja, hogy a lehető legjobb képzést kapja. Ezért küldték őt Svájcba, és ezért nem tiltakoztak, amikor Anja érettségi után Párizsban, a Sorbonne-on akart továbbtanulni. De úgy hitték, ennek most már vége, és London eléggé nagy város ahhoz, hogy Anja megtalálja a számítását. Természetesen nem is kellene dolgoznia, ha nem akarna, de Anját a szülei nem úgy nevelték, hogy ne akarjon. Édesapja egy médiakonzorcium elnöke és egyik tulajdonosa is volt egyben, édesanyja pedig számos jótékonysági alapítvány munkáját segítette nagy odaadással. Lord Andrew arra számított, hogy Anját maga mellé veheti médiavállalkozásainak valamelyikében. Idővel belátták, hogy Anja hajthatatlanul ragaszkodik az elképzeléseihez. Amikor Lord Andrew megtudta, hogy a lánya a The New York Timesnál szeretne dolgozni, azonnal felajánlotta, hogy beszél a lap főszerkesztőjével, ha kell, a tulajdonosokkal is, de ezt Anja felháborodva utasította vissza. Igyekezett megértetni az apjával, hogy a rangja és a szülei segítsége nélkül szeretne karriert csinálni, és ha nem is győzte meg az édesapját, annyit legalább elért, hogy – egy időre legalábbis – eltekintett a protezsálástól. Mindezek után szüleit gyakorlatiasabb kérdések foglalkoztatták: pontosan hol, milyen körülmények között is szeretne lakni Anja. Mivel a családnak New Yorkban nem volt kastélya, de még egy apartmanja sem, felvették a kapcsolatot a legjobb ingatlanügynökséggel, és lakást kerestettek Anjának, akinek egyetlen kérése volt: amennyire lehet, maradjon inkognitóban a személye. Az ingatlanügynökség profi munkát végzett, egy hét alatt talált egy Anja kívánságainak megfelelő, két hálószobás lakást Manhattan központjában. Anja nem kis harcot vívott a szüleivel azért, hogy ne akarjanak a társadalmi státuszának megfelelőbb ingatlant bérelni. Hiába lakott Anja az egyetemi évek alatt Párizsban is egy egyszerű, két hálószobás lakásban a barátnőjével, szülei most újra győzködni kezdték arról, hogy egy hercegnőnek az általa választottaknál elegánsabb körülmények között kellene élnie. Anjának elég volt, hogy a lakás jó környéken van, a ház tiszta és korszerű. A legfontosabb feltétel tehát adott volt: fedél a feje fölött. Anja nem szívesen költözött volna be egy szállodába, mivel New York-i tartózkodását nem néhány hetesre tervezte, az első pillanattól kezdve otthon akarta érezni magát a városban, egy lakásban, amelyet idővel az otthonának tekinthet majd.
Fárasztó, de eseménytelen repülőút után, helyi idő szerint hajnali 5 órakor szállt le a British Airways 512-es számú, New York-i járata a JFK repülőtéren. Anja kimerülten szállt le a gépről. A tranzitban gyorsan végzett, és a felkelő nap sugarainak fényében repítette a taxi a Holloway Avenue 1521-hez, leendő otthona felé. Gyermeki lelkesedéssel és kíváncsisággal nézte az elsuhanó képeket, a felhőkarcolókat, érezte a város lüktetését, hiszen New York sohasem alszik. Közel egy óráig tartott, amíg a legendás Yellow Cab a repülőtérről a házhoz szállította Anját. Amint a taxi elhajtott, a lány alaposan szemügyre vette az épületet, és tetszett, amit látott. Modern épület tárult a szeme elé, nyolcszintes csupán, amit otthonosnak érzett, mert nem szívesen költözött volna egy felhőkarcolóba. Az épületen szögletes vonalak és lágy ívek váltották egymást. Néhány percnyi nézelődés után a bejárathoz indult.
- Jó reggelt! Miben segíthetek? – lépett hozzá egy szimpatikus fiatalember. Anjának eszébe jutott, hogy a házban portaszolgálat is működik.
- Jó reggelt, Anja Hamilton vagyok, és a 321-es számú lakás az enyém.
- Természetesen, Ms. Hamilton, kérem, fáradjon utánam, máris odavezetem! – mosolygott a portás, a kitűzőjén olvasható név szerint Robert Owens. – A csomagjaival ne fáradjon, kérem, Ön után viszem, miután megmutattam Önnek a lakást és átadtam az kulcs szerepét betöltő mágneskártyákat.
- Köszönöm, Mr. Owens – mosolygott Anja megkönnyebbülten, hogy minden ilyen simán megy. A lifthez sétáltak, majd a harmadik emeleten egy kellemesen megvilágított folyosóra értek. A folyosón zöld növények voltak. A portás az egyik ajtóhoz lépett, és egy kártyával kinyitotta, majd szélesre tárta Anja előtt. Az ajtón át Anja egy tágas előszobába lépett, melynek végén barátságosan berendezett nappalit látott, amelynek hatalmas ablakain csak úgy ömlött be a fény. A függőnyöket elhúzva a nappaliból egy kis teraszra lépett.
- Elbűvölő a kilátás – mondta.
- Valóban az – erősítette meg a portás is. – Az épületet gondozott kert veszi körbe, melyben egy kis tó is helyet kapott.
- Nem akarom feltartani – szólt Anja mosolyogva -, biztosan megtalálok mindent egyedül is.
- Akkor máris hozom a csomagjait – fordult sarkon Robert Owens, és elsietett. Percek teltek csak el csupán, Anja még mindig a kilátásban gyönyörködött, amikor a csomagjai megérkeztek. Anja a tárcájából néhány papírpénzt vett elő, és hálásan a portás felé nyújtotta, mire a fiatalember megköszönte, de elhárította a borravalót, majd az ajtót becsukva maga után távozott, Anja pedig elindult felfedezni, milyen meglepetéseket tartogat még a lakása. Először a nappaliban nézett alaposabban körül: a berendezést otthonosnak, barátságosnak találta, külön örült annak, amikor egy olvasósarkot is felfedezett, mert imádott olvasni, és a kényelmes rattan fotel a lábtartóval olvasásra csábított. A nappaliból nyílt az egyik hálószoba, a franciaágy rendkívül kényelmesnek tűnt, a színek nőiesek voltak ugyan, de nem túlzóan zavaróan azok. A másik hálószoba az előszobából nyílt, Anja kívánságának megfelelően dolgozószobának rendezték be. A következő helyiség a fürdőszoba volt, mely valóban szobányi méretével minden igényt kielégített. Már csak a konyha maradt hátra, és ez a helyiség nagyon fontos volt Anjának, aki a párizsi évek alatt megtanult főzni, és ha csak lehetősége nyílt rá, örömmel főzött magának, vagy a barátainak. Elégedett lehetett a konyhával is, praktikusan és kényelmesen rendezték be. – Most már csak arra vár mindez, hogy elhelyezzek néhány apróságot, emlékeket, dísztárgyakat, amitől ez a szépen berendezett lakás egyéniséget kap, és valóban otthonos lesz – gondolta Anja, majd a konyhába ment. A szekrényeket nyitogatva örömmel látta, hogy azokat feltöltötték mindennel, amire az első néhány napban szüksége lehet. Anja kívánságainak megfelelően kedvenc kávéfőzőjéből is bekészítettek a konyhába egyet, így néhány perc múlva már egy csésze gőzölgő kávéval a kezében sétált vissza a teraszra. – Hello, New York, megérkeztem, és itt végre boldog leszek! – gondolta, és hiába a repülőgépen töltött éjszaka, az időeltolódás, a mosoly nem akart eltűnni az arcáról!

16 megjegyzés:

  1. Nagyon szép szemléletes leírás volt az útról, New Yorkról, amit tökletesen kiegészítenek a képek, de...
    Most így a negyedik résznél már csak az jutott eszembe, hogy ha ilyen klassz családom lenne, ilyen figyelmes, odaadó szüleim, nem biztos, hogy zavarna az a fránya sajtó. Tudom, akkor nincs ez a regény. Na, csak irigykedek. XD
    Ilyen emberek? Nem kell nekik borravaló. Istenem, bárcsak itt szaladgálnának!
    Robert Clooney a pilóta? Na nekem rögtön George Clooney jutott eszembe. Tudod, még úgy 15-20 éve, mikor pofátlanul jóképű volt.
    Jó kis rész volt ez is :)))

    VálaszTörlés
  2. Kedves grapes, több oka is van annak, hogy mindig nagyon örülök a véleményednek.
    Ad 1.: remek a humorod, és ezek a kis szösszenetek szinte irodalmi alkotások.
    Ad 2.: ezekből a sorokból mindig megtudhatok valamit rólad is.
    Ad 3.: azok közé tartozol - és ezt már írtam -, akiknek nagyra értékelem az írói kvalitásait, tehát ha neked tetszik, amit írok, akkor talán tényleg nem rossz.

    Anjánál a sajtó csak hab volt a tortán, már az egyetemi évei alatt is sokat gondolkodott azon, hogy mihez kezdjen magával, az életével. Mint írtam, ha nem akart volna, egyáltalán nem kellene dolgoznia sem, de azért fektetett annyi energiát a tanulmányaiba, hogy azután karriert csináljon - a saját erejéből, erre pedig Londonban, Angliában nem lenne lehetősége. A sajtó csak katalizátorként működött, és bebizonyította Anjának, hogy tényleg mennie kell.
    Ha nekem lenne ilyen családom ... ezt én is elmondhatnám magamról. De nem vagyunk egyformák, és én Anját egy karakán, önálló, erős személyiségnek képzeltem el, akinek fontos, hogy megálljon egyedül a saját lábán is - bár azért van egy kis hendikeppje:-DDD -, és szeretné bebizonyítani - elsősorban magának -, hogy mire képes a neve, családja, rangja és háttere nélkül.

    Örülök, hogy tetszett:-DDD

    VálaszTörlés
  3. Noooss, végre, végre elutaztunk!!:) A szülők viselkedére kissé túlzás volt, nehogy már elvárják a lányuktól, hogy örökké velük éljen! Önzőségnek is nevezhetném ezt! A lakás nagyon szép, a leírások tényleg szemléletesek, most már csak egy férfi hiányzik!:) Megkérdezhetem, hogyan helyezed el a képeket?? Mert nekem nem akar sikerülni:(

    VálaszTörlés
  4. Kedves Valerin, köszönöm az elismerő sorokat, örülök, hogy örömödet lelted a folytatásban:-DDD Szó, ami szó, egy pasi nekem is hiányzik:-DDD, de Anjához meg is érkezik majd.
    A kérdésedre e-mailben válaszolok!

    VálaszTörlés
  5. New York! Végre :D Valerin, én meg tudom érteni a szülőket, hiszen Anja az egyetlen - agyon kényeztetett - kislányuk, nyilván az is marad, tíz évig nélkülözniük kellett, és most megint menne. Igen, lehet, hogy önzőség, de én azt veszem észre, hogy ez (majdnem) minden szülőben benne van. Az egyetlen (esetleg a legkisebb) gyermek felnő, ők pedig hirtelen nem tudják, mihez kezdjenek, ha a gyereknek már nincs rájuk szüksége, mint eddig. :D
    Nos, a lélekbulvárkodás után vissza az eredeti témához: Tetszett, hogy Robert köszöntésével kezdtél, nekem is rögtön Clooney jutott eszembe. :D A képek is nagyon tetszenek, az én figyelmem a fürdő ragadta meg leginkább, ilyet én is szívesen birtokolnék. :D
    Várom, hogyan jut be Anja az újsághoz. (remélem, nem teljesen zökkenőmentesen, csakhogy ne legyen minden rózsaszín és túlkönnyű :P)

    VálaszTörlés
  6. Mi a baj Londonnal? Örülök, hogy örültök, de most már komolyan kíváncsi lennék arra, hogy London miért nem tetszett nektek? Vagy azért vagytok ilyen lelkesek New York miatt, mert azt ígértem, hogy oda érkezik meg a szerelem az álompasival?:-DDD Sejtem ám, hogy így van!
    Mindegy, miért, ha olvastok, és kommenteltek, én is boldog vagyok.
    Kedves A.J., pontosan érted, hogy mire gondoltam Anja szüleivel kapcsolatban. Igen, egyetlen gyermekük, akit hosszú éveken át nélkülözniük kellett, csak az iskolai szünetekben látták őt. Szülőként azt is nehezen viselem egyelőre, ha egy ötnapos erdei tábor miatt nincs mellettem valamelyik gyerekem (oké, ők még kicsik, de ha felnőttek lesznek, akkor sem fogom kevésbé szeretni őket, és akkor is hiányozni fognak), úgyhogy én tökéletesen meg tudom érteni a herceg és a hercegné aggodalmát és szívfájdalmát.
    Örülök, hogy tetszett neked a lakás. A fürdőszoba szerintem is gyönyörű, azért választottam ezt a képet, mert nekem is tetszik. Ez tényleg fürdőszoba, nem úgy, mint az enyém mondjuk, amelyik a maga 5 négyzetméterével nem is a legkisebbek közül való (kétszer akkora, mint egy átlagos panelfürdőszoba), de azért a szoba erős túlzás még így is.
    Ígérem, hogy a helyzet egyre fokozódik, további komplikációk várhatók!
    Katarina

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Igen, bizonyára azért örülünk az utazásnak, mert végre megérkeztünk a történet legfontosabb helyszínéhez, és így közelebb kerültünk az izgalmas eseményekhez (és nem utolsó sorban az álompasi megjelenéséhez :-D).
    Én is megértem Anja szüleit, ahogy Anját is.
    Az én kedvencem is a fürdőszoba! :-D A háló az én ízlésemnek túl... rózsaszín. :-D
    És csatlakozom Grapeshez. Fura, hogy a portás nem fogadott el borravalót... Lesz ennek valami jelentősége (mondjuk tetszik neki Anja?), vagy csak egyszerűen elvei vannak?

    VálaszTörlés
  8. Kedves Diara!

    Ha a hálószoba az ízlésednek túlságosan rózsaszín, semmi gond, átrendezzük:-D, mindent a kedves olvasóért!:-D
    A portás eredetileg azért nem fogadott el borravalót, mert én úgy képzeltem, hogy elit környéken dolgozik, gazdag emberek között, és megfelelő fizetést kap a munkájáért, de lehet, hogy ez egy kicsit túl rózsaszín - naív vagyok, magyarán, mert ez Amerikában sem így van valószínűleg -, de nem rossz gondolat, hogy esetleg tetszik neki Anja, lehet, hogy ezt az ötletedet felhasználom a továbbiakban.
    Remélem, hogy azért nem volt túlságosan hosszú, netán unalmas a bevezető, de szerettem volna a lehető legjobban bemutatni Anját, a körülményeit, az előzményeket.
    Köszönöm, hogy írtál:-D
    Katarina

    VálaszTörlés
  9. Unalmas? Dehogy!
    Miattam ugyan át ne rendezd! Nem az én lakásom, hanem Anjáé! :-)Legfeljebb nem lopom el az ötletet.. Ellenben a fürdő és a konyha berendezését szívesen látnám a saját házamban (már, ha lenne). :-)

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Kellemes meglepetésként ért, hogy milyen gyors egymásutánban kerülnek fel ide a fejezetek! Így most hármat olvashattam el egyben, és mindegyik nagyon tetszett! Nagyra értékelem a leírásaidat, az apró részletek olyan hitelessé és hihetővé teszik at egészet. Különösen az arisztokrata család életének leírása tetszett, ezek a kis apróságok, hogy az anya például épp a spárgakrémlevest kanalazza... :D Nem tudom, hogyan él valójában az angol nemesség, de biztos vagyok benne, hogy pontosan olyan lehet, mint amilyennek Te leírod! :)
    Azt hiszem, megérted, hogy a leginkább mégis a NYT leírását várom ;) :D

    VálaszTörlés
  11. Kedves Freya!
    Végre te is itt vagy!:-DDD Örömmel olvastam a véleményedet, azt, hogy tetszenek a leírások. Azt kell mondjam, hogy általában a dialógusokban vagyok gyengébb, így ezek esetleges hiányosságait talán jól ellensúlyozzák a leíró részek. Nem lehet mindenki olyan ügyes, mint te, akinek a leírások és a dialógusok is parádésan mennek (irigy, irigy:-DDD). Visszavárlak az oldalra!
    Katarina

    VálaszTörlés
  12. Kedves Katarina és Többiek!

    A borravalóról annyit, hogy szerintem úgy igaz a dolog, ahogy Katarina leírta, nem szokás ott borravalót adni, se elfogadni. Nekem nagyon teszett az a kis nüansz, mert nálunk, Ti is tudjátok, mindig és mindenért fizetni kell. :S
    Az egész utazásos, el akarok innen menni dologról A kis herceg jutott eszembe. Nem tudom már pontosan, de valahogy úgy volt, hogy aki A-ban lakik, az B-be akar menni, aki meg B-ben, az A-ba. Az ismeretlen ember híres akar lenni, a híres meg ismeretelen, szóval ez is oké, csak kötekedtem :-DDDD
    Gőzöm sincs, mit eszik az angol arisztokrácia, de gondolom, nem fish and chipset. :)
    Végül: vicces, hogy párbeszédekben nem vagy jó, Katarina. Talán létrehozhatnánk egy alkotótpárost, mert én először mindig megírom a párbeszédeket, és csak utólag írom bele a többit. Mit szólsz ;)

    VálaszTörlés
  13. Kedves grapes!
    Megtiszteltetés lenne közösen létrehozni veled valamit, nyitott vagyok mindenre, ha kitaláltad, hogy mit és hogyan, csak szólj:-D
    Katarina

    VálaszTörlés
  14. Szia!
    A nevem már biztos ismerős neked Freya Rita és Annamarcsi oldalairól.Mivel volt időm átkukkantottam a blogodra- pusztán kíváncsiságból -,és nagyon megtetszett ez a történet.Nagyon szép a háttér és az ötlet is nagyon tetszik.Humoros ,és jók a leírásaid.:D:D Azok a kis képek a fejezeteken belül is nagyon tetszenek.:D:D
    Ev

    VálaszTörlés
  15. Kedves Ev!
    Igen, ismerős vagy, éppen most kommenteltem utánad Freyánál, Joley történeténél. Nagyon örülök, hogy idetaláltál, remélem, jól érzed majd magad nálam! Anja hercegnő történetén kívül ajánlom figyelmedbe a főoldalamat is - a Cafe Katarinát -, abban bízva, hogy ott is találsz olyan olvasnivalókat, amelyek felkeltik az érdeklődésedet, és természetesen ide is örömmel várlak vissza!
    Katarina

    VálaszTörlés